Foto: Arkivbild/SVT

Knarkrazzior på skolor

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer polis med narkotikahundar att börja söka igenom Norrköpings högstadieskolor och gymnasier.

Det är mycket droger på skolorna. Det säger kommunens bildningschef Claes Göransson.

– I synnerhet det sista året har vi märkt hur drogmissbruket har ökat både i gymnasierna och grundskolorna, säger Claes Göransson.

– Så det här initiativet från polisen behövs på alla gymnasieskolorna och ett antal högstadieskolor.

Mycket långsiktigt

– Drogmissbruket är Norrköpings största problem – att så många ungdomar och vuxna använder droger. Det här är ett sätt att försöka göra det väldigt besvärligt att använda skolan som en arena för droger, säger Nicklas Pettersson på Norrköpingspolisens ungdomssektion, som driver projektet Drogfri skola.

– Det är mycket omvälvande för eleverna att vi kommer dit och söker igenom skolan. Men vi gör det för att få långsiktiga resultat, säger Nicklas Pettersson.

Vill få föräldrar att ta kontakt

Pettersson hoppas att nyfikna föräldrar ska vända sig till polisen och frågar hur de ska göra – vad de ska leta efter, när de misstänker att ungdomar har med droger att göra.

– Och vi som poliser vill kunna vistas i skolan för att hjälpa personal och andra elever, säger Pettersson.

Han tror inte att de kommer att hitta några större mängder narkotika, men det viktiga är att ungdomarna ändrar vanor och hanteringen av droger, menar han. Att man börjar tala om det i skolorna – att man frågar och får mer information, säger Pettersson.

Startar i höst

Genomsökningen startar i höst. Sedan ska polisen utvärdera för att se vilka förändringar de ska göra inför fortsättningen.

– Friskolorna har vi än så länge bara börjat prata med och många tycker det är en bra idé, säger Pettersson.

I eftermiddag ska bildningschefen Claes Göransson ha möte med Nicklas Pettersson och gymnasiecheferna om insatsen från polisen.

Drogmissbruket är för utbrett, tar en för stor del av vardagen, menar Göransson.

– Skolans resurser som skolsköterskor och kuratorer går nu åt till de här eleverna, i stället för till andra elever som också behöver stöd – alltså de som inte fastnat i droger, säger Göransson.

Har gått snabbt

Föräldrarna blir informerade om att kommunen kommer att ”upplåta lokalerna” på alla högstadieskolor och kommunala gymnasieskolor till polisen.

Polisen får då rätt att genomsöka skolorna.

– Vi fick frågan från polisen för en månad sedan, så det har inte varit någon lång planering, säger kommunens utbildningsdirektör Tommy Fabricius.

– Den här insatsen är ett sätt att få snabba och påtagliga effekter, tror Fabricius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.