Foto: Jonny Thunell/SVT

Polisen kraftsamlar inför demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Linköping har de resurser som krävs för att hantera alla eventuella händelser, menar man.

Inför kvällens islamkritiska Pegida-demonstration som ska hållas på Lilla torget i Linköping mellan klockan 18.30 och 21.00 väntas många motdemonstranter.

– Vi vet att det finns en vilja att få visa sitt missnöje ikväll och det har den som vill all rätt till. Polisens uppgift blir att balansera de allmänna sammankomsterna så att alla får sin demokratiska rätt att säga sin åsikt, helst utan att det blir ordningsstörningar, säger Jimmy Liljebäck, kommenderingschef hos polisen i Östergötland.

Motdemonstranterna har fått tillstånd på Stora torget, som ligger ett par hundra meter från Lilla torget. Polisen kommer bland annat att ha hundar och poliser med specialistkunskaper på plats i kväll, men det rör sig inte om någon ”extremt hög hotbild”.

– Det är ganska mycket resurser inblandande, målsättningen är att demonstrationerna ska genomföras på ett lugnt och säkert sätt för alla inblandade, säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen i Östergötland, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.