Rekordmånga deltagare på GGN

Uppdaterad
Publicerad

Världens största endurotävling – Gotland Grand National – fyller 30 år i år.

I samband med jubileumet slår tävlingen nytt rekord i antal deltagare, och det bjuds också på en del nyheter i spåret.

Ingrid Fredriksson från Gotlands Bro OK och Henrik Isgren från FMCK Gotland är två av nästan 3 000 personer som kommer att delta i årets tävlingar på Tofta skjutfält.

Löpartävling

Nytt för i år är en löpartävling. En mil ska Ingrid och runt 100 andra personer springa i spåret dagen efter endurotävlingen.

– Den blir nog ganska tuff. Eftersom de kör cross dagen innan tävlingen så kommer det nog vara rätt lerigt och geggigt, säger Ingrid Fredriksson.

Gotland Grand National, eller GGN, har körts i 30 år och har med tiden växt till världens största endurotävling. 2 700 förare ställer upp i år.

Tuff utmaning

– Det är väldigt speciellt att köra här ute. Det är en sjukt tuff utmaning. Några av världens bästa har kommit hit och kört och inte tagit sig i mål liksom, säger Henrik Isgren.

Han fortsätter:

– Sedan är det gemenskapen med alla. Det är sista tävlingen på året för många. Jag tror det är det som håller ihop dem.

Stora visioner

Ett nybildat bolag har i år tagit över arrangemanget pch satsar nu på att bredda konceptet, som hittills enbart handlat om enduro.

– I grund och botten är det så att vi tänkt utveckla det här till en Vasaloppsvecka på sikt, säger Conny Bohlin, vd Nordic Sport & Event.

Till nästa år finns planer på att utveckla aktiviteter med exempelvis fyrhjulingar och mountainbikes och göra ett evenemang på elva dagar i stället för två.

Se ett längre reportage i kvällens sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.