Samlade in en kvarts miljon för Ojnareskogen

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett evenemang på Facebook har föreningen Urbergsgruppen lyckats samla in 250.000 kronor för att engagera en jurist inför de kommande förhandlingarna om kalkbrytning i Bunge på Gotland.

Insamlingen startade i december 2013 och idag – bara en vecka innan den nya prövningen inleds i Mark- och miljödomstolen – har målets uppnåtts.

– Många människors små insättningar har gjort det möjligt. Vi är jätteglada idag och tycker att det är fantastiskt att man kan samla in 250.000 kronor via ett facebookevenemang, säger Lisa Wanneby från Urbergsgruppen.

Kampen om kalket på Gotland

”Knivig juridisk process”

Tack vare pengarna kan föreningen nu engagera juristen Johan Öberg, som bland annat har miljörätt och affärsjuridik som verksamhetsområden.

– Det kommer att vara en knivig juridisk process och då kommer man att behöva riktigt bra advokater och jurister. Det tycker vi att vi har nu, säger Lisa Wanneby.

Bakgrunden är att företaget Nordkalks nuvarande brott på Gotland är på väg att ta slut. I flera år har företaget försökt att få tillstånd att ersätta det med ett nytt, något som lett till ett stort antal prövningar i olika rättsinstanser.

20-tal yttranden

I fjol rev Högsta domstolen upp Mark och miljööverdomstolens beviljade tillstånd och skickade tillbaka ärendet till Mark- och miljödomstolen.

Inför den nya processen har ett 20-tal yttranden kommit in, vilka visar på stora farhågor kring det planerade brottet.

Nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att ta ställning i frågan.

Urbergsgruppen är en förening som bland annat arbetar för långsiktig hushållning med jordens naturresurser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet