”Vi vet inte var sjuksköterskorna är”

Publicerad

Kirurgkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping har drabbats rekordhårt av sjuksköterskebristen i sommar. Bara nio av de totalt 24 platserna hålls öppna. Att jämföra med de 15 platser som brukar finnas tillgängliga på somrarna.

– Det är extra jobbigt i år. Vi vet inte var sjuksköterskorna är någonstans, säger Conny Wallon, verksamhetschef för kirurgiska kliniken på US.

De patienter som drabbas värst är de som kommer in akut men som inte får plats och därför kan tvingas flyttas ut på andra mottagningar.

– Där är är personalen kanske inte vana vid patienternas åkommor och då är risken alltid större förstås. Dessutom finns en ökad risk för infektioner när patienter flyttas mellan avdelningar som vi ibland tvingas göra nu, säger Conny Wallon.

– Vi förstod att det här skulle bli ett problem redan i höstas, säger Conny Wallon, verksamhetschef för kirurgiska kliniken på US.

– Stänger vi ner bildas köer men vi kan inte hålla platser uppe när bemanningen inte finns, säger han.

Lösningen har blivit en samarbetsmodell med andra kliniker på sjukhuset och Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Patienter sjuka i tjocktarmscancer har fått operationer inbokade i Norrköping medan Linköping opererat ändtarmscancer. Allvarligt sjuka grupper prioriteras som alltid på mottagningen samtidigt som man tvingas slussa över grupper till andra mottagningar. Patienter med bröstcancer kan till exempel få sin operation inbokad på kvinnokliniken eller plastikkirurgen.

– Det här handlar om patienter som är relativt lättvårdade i förhållande till de som opereras för magcancer givetvis. De har också kortare eftervårdstid, säger Conny Wallon.

En annan avdelning som drabbats hårdare än vanligt av sjuksköterskebristen är infektionskliniken. Avdelningen som aldrig tidigare behövt dra ner på antalet vårdplatser har i år tvingats dra ner från 23 till 15 platser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.