Pensionärer i Sörmland vill åka buss gratis

Uppdaterad
Publicerad

Vid vilken ålder du har rätt till rabatterat pris, när du åker kollektivtrafik, beror på vart du bor. Det är nämligen fortfarande skillnad i åldersgränserna, mellan länen. I Sörmland vill nu Sveriges pensionärsförbund med sina 13 000 medlemmar införa gratis kollektivtrafiken för alla 65- åringar och uppåt.

– Många ensamstående pensionärer har klen ekonomi och har inte råd att åka buss, för det är så dyrt idag. Då tycker vi att vi lika gärna kan få åka gratis, när vi ser bussar som i stort sett går tomma, säger Sten Nordlander vid SPF Sörmlandsdistriktet.

En bra idé tycker Lena Skördeman som väntar på pendeln vid tågstationen i Linköping.

– Utmärkt, då avlastar man ju biltrafik och lockar många att kanske ta buss eller tåg istället, säger hon.

Men så finns det dem som anser att en särskild grupp inte skall pekas ut.

– Nej, de ska väl få betala sin del, kanske få en rabatt eller liknande, men gratis ska de inte få åka, säger Marcus Landberg.

Kostnadsfri kollektivtrafik, för äldre har prövats tidigare på flera håll i landet. I tillexempel Eskilstuna infördes systemet, redan 2007. Alla över 75 år erbjöds då gratis busstrafik på dagtid. Men det här nyttjades för mycket och blev alldeles för dyrt, ansåg politikerna, och vid årsskiftet 2011 slopades gratisåkandet.

– Vi får dels en förlust på intäkt, du riskerar också att få ett utnyttjande som inte är helt bra, säger Magnus Johansson (MP) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna.

Men den förklaringen köper inte Sten Nordlander som sitter i sörmlandsdistriktets styrelse i SPF.

– Vaddå, tomma platser kostar ingenting, då kan man väl få åka gratis på dem, säger han.

Vänsterpartiet är det parti som kommer att driva frågan inför valet, då handlar det om gratis kollektivtrafik för alla, vilket enligt partiet är ett sätt att komma närmare klimatmålen.

– Kollektivtrafiken är det främsta sättet att nå dessa mål. Genom att komma bort från bilismen och styra över till buss- och tågåkande, säger Jonas Andersson (V) ledamot trafiknämnden inom landstinget i Östergötland.

Ordföranden i trafiknämnden, centerpartisten Göran Gunnarsson är dock mycket skeptisk och han anser att det är orimligt att införa kostnadsfri kollektivtrafik.

– I det här landstinget ska de skaka fram 800 miljoner. Det ska bli spännande att se om de hittar en koalition för att få ihop de pengarna.

Samtidigt har idén prövats på andra håll i landet, vilket vänsterpartisten Jonas Andersson pekar på. I bland annat Kiruna åker alla som är skrivna i kommunen gratis kollektivtrafik.

– Det pågår ju försök, dels i Kiruna, Avesta har haft försök också och dem har slagit väldigt väl ut . Kostnaderna har inte blivit så mycket högre mot de resultat man har fått. Så jag tror helt klart att detta är ett realistiskt mål vi strävar emot, säger Jonas Andersson (V).

Idag är det rabatterade priser för ungdomar och pensionärer. I de flesta län gäller 65 årsgräns, för att nyttja rabatten. Så är dock inte fallet i Östergötland, som kräver 70-årsgräns, vilket pensionären Anny Johansson tycker är fel.

– Sextiofem år är en gräns för pensionärer, det gäller ju på alla andra ställen, säger hon.

Varför heter det pensionärsrabatt, om du måste vara 70 år i Östergötland för att kunna nyttja rabatten?

– Ja säg det, jag har ingen bra förklaring, säger Göran Gunnarsson (C)

Sten Nordlander i SPF Sörmland är i alla fall fast beslutsam om att det borde vara rimligt att införa kostnadsfri kollektivtrafik för pensionärerna i Sörmland och han väntar nu på svar från politikerna.

– Ja vi hoppas att det blir ett positivt gensvar.  Det är ytterst en politisk fråga och det vore märkligt om de inte tar detta på allvar och försöker göra någonting åt det. För att bara låta frågan vara, det tror jag inte är särskilt klokt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.