Foto: SVT/arkiv

Grannar överklagar asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Grannarna till det gamla fängelset i Singeshult i Ljungby kommun överklagar kommunens beslut om att göra det till ett asylboende. Korna riskerar att bli störda och mjölkproduktionen minska, enligt de boende.

Det var i juni som Migrationsverket skrev avtal om det nya asylboendet som skulle rymma 106 personer. Men nu gör de boende i området motstånd mot planerna. Detta genom att skicka en överklagan till länsstyrelsen om kommunens beslut att låta det gamla fängelset omvandlas till ett asylboende.

Riskerar smitta

I överklagan skriver de två personerna bland annat:

”Vi som bor nära det tilltänkta boendet och bedriver lantbruk med mjölkproduktion är mycket kritiska till att man ska placera flyktingar på en fallfärdig före detta fångvårdsanstalt mitt ute i ödemarken”.

De menar att det blivande asylboendet ligger så nära deras lantbruk att djuren riskerar att bli smittade av till exempel salmonella. Mjölkproduktionen kan också minska om korna blir störda, enligt personerna.

”Tydligt vad man ville”

Kent Danielsson (C) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Ljungby kommun och har tagit del av överklagan.

– Det var så tydligt vad man ville egentligen. Det finns en rädsla för att släppa in främmande människor i närheten av sina verksamheter, säger han.

Gör besiktningar

I överklagan ifrågasätter personerna även hur lämpligt ett gammalt fängelse är som boende för de asylsökande själva.

– Givetvis gör man besiktningar för att se till att byggnaderna är lämpliga att ha som bostad. Vi har undantagit huset närmast ladugården så att man inte ska störa varandra, säger Kent Danielsson (C).

Länsstyrelsens målsättning är att ta beslut i frågan inom fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.