Kan tvingas avbryta studier på grund av bostadsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Almir och Sabrina från Bosnien trodde att de hade boendet i Växjö klart inför sina studier men när de kom fram hade hyresvärden dragit sig ur. Nu överväger de att avbryta planerna och åka hem igen.

När Almir Kraljic ringer och söker bostad får han höra av hyresvärden att det redan är tio före som står i kö. Den senaste veckan har han och hustrun Sabrina Zejnilovic ringt på ungefär hundra bostadsannonser, men utan resultat.

Skickade sms

Almir och Sabrina trodde att de hade boende klart i Växjö när de kom från Bosnien till Sverige för att studera. Men när de satt på tåget mellan Malmö och Växjö hörde hyresvärden av sig med dåliga besked.

Studentbostäder i Växjö

– Han skickade sms om att det var problem med lägenheten, med nycklarna och att vi inte kunde komma, berättar Almir.

Växjö rödlistat

Växjö är en av de städer i Sverige där bostadsbristen är som störst enligt Sveriges förenade studentkårer. Den genomsnittliga tiden för att få en studentbostad är ett år. Bostadsläget har gjort att det enligt studentkåren i Växjö är studenter som väljer att avbryta studierna på grund av bostadsbristen.

Kan tvingas åka hem

Paret Almir och Sabrina funderar nu på vad de ska göra om de inte hittar någonstans att bo.

– Efter att ha spenderat alla pengar på boende så finns det snart ingen annan lösning än att åka tillbaka igen, avslutar Almir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbostäder i Växjö

Mer i ämnet