Med hemlig kamera i en bankomat fångade polisen den skatteverksanställda mannen på bild. Fullt ifärd med att försöka ta ut skattepengar.

Skattehandläggare dömd för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En skattehandläggare i Växjö döms till 4,5 års fängelse efter att ha lurat till sig nästan 4,5 miljoner kronor.

Handläggaren döms för grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri till 4,5 års fängelse.

Genom att i Skatteverkets system manipulera fyra personers inkomstuppgifter lyckades mannen få det att se ut som att kontoinnehavarna tjänade betydligt mer pengar än vad de egentligen gjort, under totalt fem års tid.

Skatteverksbedragaren

Han fyllde även i att de betalat för mycket i skatt och såg till att de fick tillbaka flera hundra tusen kronor i skatteåterbäring. Pengar som automatiskt fördes över till personernas konton som mannen hade full tillgång till. Totalt rör det sig om en summa på 4,5 miljon kronor.

Fångades på bild

Handläggaren loggade in i en kollegas namn när han skrev in de oriktiga uppgifter i Skatteverkets datasystem. När härvan började nystas upp konstaterades dock att den handläggaren inte varit på kontoret när uppgifterna ändrats, men att den nu dömde handläggaren var där varje gång.

Polisen lyckades fånga mannen på bild när han, iklädd rånarluva, var i full färd med att plocka ut pengarna från kontona via en bankomat på campus i Växjö. De kunde sedan följa efter honom till hans lägenhet och gripa honom några dagar senare.

Mannen har genomgående nekat till brott men domstolen går på åklagarens linje och dömer honom för elva fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. Brottet beskrivs i domen som förslaget och välplanerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverksbedragaren

Mer i ämnet