I och med fallen på Öland kan smittorsaken till det nationella salmonellautbrottet eventuellt identifieras. Foto: SVT/Press

Unik möjlighet att spåra smittkällan

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om ett av de största salmonellautbrotten hittills i Sverige. På grund av de många fallen kopplade till Ölandsrestaurangen ser man nu en unik möjlighet att spåra smittan.

Hittills har ett 80-tal personer som besökt Ölandsrestaurangen runt midsommar smittats av salmonella. I landet totalt handlar det om 149 bekräftade fall av samma typ sedan december.

– De smittade finns i hela landet, i 17 av 21 län. I Västra Götaland finns många fall, liksom i Skåne och Stockholms län, säger Marika Hjertqvist som är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Salmonellautbrott

Enligt Smittskydd Skåne har elva skåningar smittats sedan januari.

Krydda kan vara boven

Enligt Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket misstänker man nu att någon typ av krydda ligger bakom utbrottet.

– Det spåret var man inne på ganska tidigt eftersom sjukdomsfallen har varit spridda i landet och har pågått under en längre tid så då har man misstänkt att det handlar om ett livsmedel som har en lång hållbarhet, säger han.

Största utbrotten sedan 2007

Det senaste stora svenska utbrottet av salmonella inträffade 2007 då 179 fall konstaterades. Då hittade man inte smittkällan. Att krogen på norra Öland står för 80 fall den här gången kommer troligtvis att bidra till att man däremot gör det den här gången.

– Det hoppas vi. Det är ganska svårt att hitta smittkällor. Men den här gången hoppas vi att det blir lite lättare att ringa in problemet. Om man vet vad folk har ätit och har tillgång till menyn från restaurangen så underlättar det ju, säger Jonas Toljander. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salmonellautbrott

Mer i ämnet