Foto: TT

Acko Ankarberg hoppar av som partiledarkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare kommunalrådet I Jönköping, Acko Ankarberg Johansson, ger upp försöken att bli partiledare efter Göran Hägglund.

– Jag kandiderar inte som partiledare. Jag har inte det stöd som behövs för att vara partiledare, säger hon till SVT Jönköpingsnytt.

Det innebär att det finns tre kandidater kvar till partiledarposten: Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Penilla Gunther.

Kampen om KD-posten

Acko Ankarberg Johansson började sin politiska karriär som fritidspolitiker i Jönköpings kommun 1986. Hon arbetade som kommunalråd mellan 1999 och 2010, då hon utsågs till partisekreterare.

Behöver en nystart

– Mitt mål nu är att se till att vi genomför den här våren på bästa sätt, säger hon.

Ankarberg Johansson säger att Kristdemokraterna nu behöver en nystart men att någon annan får leda det arbetet.

– Jag tycker att KD behöver omtag, och jag hade gärna varit med i det arbetet men efter att ha pratat med valberedningen så bedömer jag att stödet inte är tillräckligt starkt.

Kommer du vara kvar som partisekreterare?

– Det är upp till varje ny partiledning att bestämma vem man vill ha som partisekreterare. Jag kommer fortsätta arbeta för partiet i någon form, Kristdemokraterna behövs i svensk politik, säger Ankarberg Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet