All vindkraftsel kan inte omhändertas

Uppdaterad
Publicerad

Eons elnät är inte tillräckligt utbyggt på fastlandet för att kunna ta hand om all el som produceras när vindkraftparken går för fullt.

Smålandsnytt har tidigare berättat om att Eon har kritiserats för att de inte har ett tillräckligt utbyggt elnät på fastlandet för att ta emot all el som produceras ute på den nya vindkraftparken. För att lösa problemet krävs en investering på 200 miljoner kronor.

Hur ser du på det?

Vindkraftparken vid Kårehamn

– De fåtal tillfällen det inträffar kan det vara så att vi tvingas reglera antingen vindkraftparken, eller så försöker vi hitta någon förbrukning lokalt som tillfälligt skulle kunna gå upp vid just de tillfällena. Men detta är inget stort problem, säger Jonas Abrahamsson.

– Det är en utmaning för oss att se till att elnätet byggs ut och hänger med så att vi kan ta hand om all den här förnybara elproduktionen. För att vi ska kunna använda de bra vindlägena vi har är det jätteviktigt att vi fullföljer de investeringar vi håller på med i elnätet och att vi under ett antal år framöver bygga ett smartare elnät, och när vi gör det kommer vi också att kunna ta hand om mer förnybar elproduktion, säger Anna-Karin Hatt (C), IT- och energiminister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken vid Kårehamn

Mer i ämnet