Busspriserna i Kronoberg har skjutit i höjden

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som SVT gjort visar att det blivit mycket dyrare att åka kollektivt. I Kronobergs län har månadskortet blivit mer än dubbelt så dyrt på knappt 20 år. Och bussresenärerna är kritiska mot priset.

Grafik: Se hur busspriserna förändrats runt om i landet

– De är lite för höga, vore priserna lite lägre tror jag fler skulle åka buss, säger Eva Söderlind, som står och väntar på bussen vid Resecentrum i Växjö.

Val 2014 i Småland och på Öland

– De är fruktansvärt dyra mot vad de borde vara. När man kunde åka gratis med barnvagn tyckte jag det var jättebra, men det har de ju tagit bort, säger Josefin Ljungqvist som också väntar på sin buss.

Kronoberg ökar mest

Priset för ett månadskort har stigit kraftigt jämfört med konsumentprisindex, KPI, som visar den genomsnittliga prisökningen för varor och tjänster i landet.  I Kronobergs län har priset på busskorten ökat med 148 procent från 420 kronor till 1040 kronor sen 1995. I Jönköpings län är ökningen 73 procent, där ligger priset idag på 1040 kronor, och i Kalmar län har priset ökat med 51 procent, där kostar ett månadskort idag 1120 kronor.

”Inte så anmärkningsvärt”

– Det är nog ökningen av trafiken, säger Roland Gustbée (M), ordförande i Regionstyrelsen Kronoberg, som har som uppgift att ge länsborna en bra kollektivtrafik. Vi har också mer än fördubblat antalet kilometer som körs i Växjö och då är 148 procents ökning inte så anmärkningsvärt. Vi har haft inflation också.

Men det håller Eva Söderlund inte med om.

– Jag tycker att de kunde sänka priserna och marknadsföra sig lite bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet