Lotta Svensson, sociolog

De som stannar kvar måste värdesättas

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att de vuxna måste bli bättre på att få de unga som vill bo kvar att känna sig välkomna.

Sociologen Lotta Svensson föreläste på onsdagen på konferensen 250möjligheter i Jönköping. Konferensen tema var hur små kommuner ska möta att allt färre ungdomar väljer att bo kvar. 250 av landets kommuner tappar enligt en undersökning från Handelshögskolan i Jönköping unga människor över tid. 

Lotta Svensson menar att en del av lösningen är att små kommuner blir bättre på att få de unga som vill bo kvar att känna sig välkomna. Annars riskerar de att känna sig mindre värda och bidrar därför mindre till utvecklingen.

Utflyttning av unga

Män från arbetsarklassen stannar

Dels visar hennes forskning att kön och klass var två viktiga faktorer för viljan att stanna kvar och att de som stannar framförallt är män från arbetarklass. Samtidigt visade studien att det var de som kände sig minst önskvärda.

– 70 procent av de tillfrågade medelklassungdomarna sa att de trodde att lokalpolitikerna ville att de skulle bo kvar, medan bara 30 procent av arbetarungdomarna sa samma sak, trots att det är de som stannar, säger Lotta Svensson.

– De unga som ändå finns där kan då inte bidra till utveckling på ett sätt som gör att andra unga vill komma tillbaka. Då får de här samhällena en utveckling helt utan unga impulser.

Vad ska man då göra åt det?

– Vi vuxna måste bli medvetna om vilka värderingar vi har. Tycker vi att det är lika intressant och bra att någon ska stanna som att de ska flytta? Och om jag inte tycker det så kanske jag ska stå för det. Men om jag tycker det så hur bemöter jag då de unga som pratar om en framtid på orten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utflyttning av unga

Mer i ämnet