Grennaskolan förlorar privilegier

Uppdaterad
Publicerad

Riksinternatet Grennaskolan i Gränna förlorar sina särskilda statsbidrag och förbjuds också att ta ut avgifter av eleverna.

– Jag tycker att det är mycket trist och jag anser att staten har råd med att bibehålla fortsatt statsbidrag, säger Lennart Fransson som är styrelseordförande för Grennaskolan

Riksinternatens särställning i Sverige ska upphöra. Det har regeringen nu kommit fram till. Det betyder att de tre riksinternat som i dag finns i Sverige, Lundsberg, Grenna och Sigtuna, förlorar sina särskilda villkor.

Grennaskolans framtid

Skolorna kommer därmed inte längre att få de särskilda statsbidrag som de tidigare haft och de kommer heller inte att kunna ta ut avgifter för undervisningen.

Med tjocka plånbäcker

– Om några skolor får ta ut höga elevavgifter innebär det att bara de föräldrar som har väldigt tjocka plånböcker har råd att sätta sina barn i de här skolorna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Lennart Fransson menar att det tvärtom är ett indraget statsbidrag som kan leda till att enbart de med ”tjocka plånböcker” kan sätta sina barn i Grennaskolans internat.

– Vi blir av med 70 000 kronor per elev och läsår, säger han. För oss innebär det ett ekomiskt avbräck på omkring fem miljoner kronor om året. För att kompensera bortfallet kan vi bli tvungna att höja kostnaden för att man bor på internatet Det missgynnar verkligen de som inte har mycket pengar.

Positiva reaktioner

Förslaget har varit ute på remiss och tagits emot positivt. Och även styrelsen för Lundsberg är positiv.

– Vi välkomnar att det blir ett gemensamt regelverk för samtliga friskolor med internat, säger Johan von Schéele, styrelseledamot.

Han menar att Lundsberg bara påverkas marginellt ekonomiskt då skolan redan i dag bara tar ut avgift för själva internatboendet och inte för undervisningen. De pengarna som man fått i bidrag för utlandssvenskarnas barn har betalats tillbaka till de föräldrarna i form av rabatt på internatavgiften.

– Det handlar om mindre än hundra tusen som vi förlorar i inkomster, säger Johan von Schéele.

– Det får stå för honom, säger Lennart Fransson, men eftersom Lundsberg knappast har någon utlandssvensk elev så drabbas de knappt i någon omfattning. För oss på Grennaskolan och i Sigtuna som har många utlandssvenska elever slår det mycket hårdare.

Strörre konkurrens om elever

Johan von Scheele på Lundsberg:

– Men det innebär sannolikt att det blir större konkurrens om utlandseleverna i och med att alla skolor får samma villkor. Vi måste se till att vi ligger i spets när det gäller kvalitet och trygghet för eleverna, men det känner jag mig trygg med, säger han.

Regeringen lämnar in förslaget till lagrådet i dag och lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2016, med övergångsregler för elever som har påbörjat en utbildning innan dess.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet