Foto: Arkiv

Karl-Oskarkoncernen beviljas rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Skolkoncernen Karl-Oskar som under en längre tid haft ekonomiska problem har nu ansökt om – och beviljats – rekonstruktion.

SVT Smålandsnytt har tidigare rapporterat om att Karl-Oskarkoncernen gick med nio miljoner kronor i förlust 2013. I mitten av mars fanns det betalningsförelägganden på drygt 800 000 kronor hos Kronofogden.

Koncernen driver bland annat Smålands gymnasium i Växjö, Östersjögymnasiet i Kalmar och Karl-Oskarskolan i Eslöv, Falkenberg, Falköping, Hässleholm, Kalmar, Karlshamn, Ljungby, Ronneby, Växjö och Älmhult.

Karl-Oskar utbildning AB

Bakom den dåliga ekonomiska situationen ligger flera nyförvärv. Enligt Karl-Oskarkoncernen har dessutom Växjö kommun betalat ut för lite i skolpeng vilket påverkat ekonomin negativt. Den tvisten ligger just nu hos Förvaltningsrätten i väntan på avgörande.

”Tar emot samtal från oroliga”

Nu har koncernen ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion (se faktaruta). Koncernens vd Bengt Eriksson, skriver i en kommentar att skolorna inte är hotade.

”Angående rekonstruktionen så handlar det om att skapa utrymme för verksamheten att i lugn och ro reda ut kostnadskonsekvenserna av de mindre lokala skolor vi övertagit och rätta till de tveksamheter som föreligger kommuners utbetalningar till vår verksamhet.”

Camilla Holmqvist, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Växjö berättar att kommunen efter beskedet om rekonstruktion befinner sig i beredskap.

– Vi tar emot samtal från oroliga föräldrar och elever och har en dialog med ägarna.

”Verksamheten ska inte påverkas”

Bengt Eriksson, vd för Karl-Oskar Utbildnings AB, säger i en telefonintervju till Smålandsnytt att både skolkoncernen och tingsrätten bedömer att det finns en tillräcklig livskraft för att fortsätta verksamheten.

– Anledningen att vi har hamnat i den här situationen är att vår verksamhet har vuxit väldigt snabbt och effekten av det har blivit att skulderna också har växt.

– Den dagliga verksamheten kommer inte påverkas av det som händer nu, säger Bengt Eriksson.

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva.

Företaget eller borgenären kan ansöka i domstol om rekonstruktion. I en företagsrekonstruktion kan fordringsägarna får avstå från en del av sina fordringar.

Under den tid företagsrekonstruktionen pågår får utmätning inte ske, med vissa undantag.

Källa: Kronofogden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karl-Oskar utbildning AB

Mer i ämnet