Magert resultat för valsatsning på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som röstade i stadsdelen Råslätt i Jönköping minskade, enligt preliminära siffror, i årets val. Detta trots en satsning från Jönköpings kommun för att få fler valdeltagare i området.

Råslätt har länge varit ett av de områden i Jönköpings kommun där valdeltagandet är lågt. Här bor många invandrare som har svårt med språket och i år gjordes en extra satsning för att få fler att delta i valet. Men i stället för en ökning noteras nu en liten minskning. I år låg valdeltagandet, enligt de senaste siffrorna, på 68,8 procent jämfört med 69,2 procent 2010.

S minskar

Socialdemokraterna har länge varit det största partiet i området och i år röstade 59,1 procent på just Socialdemokraterna. Även det är en minskning jämfört med förra valet då 62,9 procent lade sin röst på partiet.

Val 2014 i Småland och på Öland

Näst största parti i området är nu Sverigedemokraterna som ökade från 6,9 procent 2010 till 10,3 procent i år.

Rösterna på Vänsterpartioet ökade också i området,  från 5,7 procent 2010 till  7 procent i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet