Marie Simonsson på Kommunal i Kalmar vet att flera inom äldreomsorgen har visat intresse för det nya passet.

Studenter och småbarnsföräldrar har visat intresse för helgjobb

Uppdaterad
Publicerad

En del av personalen inom Kalmar kommun har önskat att få mer flexibla scheman. Därför skapar kommunen nu helgskiftet för de anställda inom äldreomsorgen som är villiga att testa passet.

Det nya helgskiftet blir totalt 26 timmar från fredag till söndag, och 90% av en heltidslön. Det blir en förkortning med drygt sju timmar per vecka jämfört med det nuvarande schemat.

– Det här är ju frivilligt att söka till. De flesta vill ju inte jobba alla helger, men vi har några anställda som funderar på att jobba helger under ett halvår på försök, säger Marie Simonsson som är ordförande för Kommunal omsorg i Kalmar.

Men det finns fortfarande en risk för att helgskiftet inte blir av.

– Om ingen i slutändan vill söka jobb på det här passet. Då faller ju allt. Det skulle vara jättetråkigt, säger Marie Simonsson.

Lockar med morötter

–  Samhället har förändrats, det mesta är tillgängligt sju dagar i veckan. Behoven inom bland annat äldreomsorgen är lika stora alla dagar, även lördagar och söndagar, och vi vill på det här sättet ge morötter för att locka folk till helgskiften, säger Thomas Tryggvesson som är förvaltningschef i Kalmar kommun.

Och det finns flera olika grupper som kan tänka sig att arbeta helgpass under en tid i livet.

– För en del passar det bra att jobba helg när barnen är små. Då kan båda föräldrarna få mer tid med sina barn under veckan. En del har andra anledningar, vissa studerar under veckorna och vill tjäna pengar på helgerna och andra kan ha goda vänner som också jobbar helger, säger Thomas Tryggvesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.