Innehållet kan vara straffbart

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ågren som är barn- och elevombud i Jönköpings kommun ser gärna att en del av det publicerade materialet i Spexbladet prövas rättsligt.

Han poängterar att han visserligen bara kan uttala sig generellt eftersom han själv jobbar i Jönköpings kommun och inte i Värnamo. Men Mattias Ågren säger att han gärna ser att en del av material som finns i det kritiserade Spexbladet på Finnvedens gymnasium prövas rättsligt för att få en prejudicerande dom.

– Mycket av det som skrivits kan mycket väl vara straffbart, exempelvis ärekränkningsbrott, säger Mattias Ågren.

Skandaltidning på skola

Men det krävs en polisanmälan innan en eventuell rättslig prövning kan ske.

– Många ungdomar förstår inte riktigt vad man kan och inte kan skriva offentligt, säger Mattias Ågren.

Skolans ansvar

Mattias Ågren återkommer vid flera tillfällen till frågan om skolans ansvar.

– Varför har inte skolledningen gjort något? Om tidningen har funnits i 30 år borde någon reagerat, säger han.

– Skolan måste kännt till innehållet. Normalt är det knappt så att ironi och sarkasm kan publiceras i en skoltidning eftersom det är så lätt att det feltolkas. Än värre är det med det här materialet, säger Mattias Ågren.

Skolområdeschefen Magnus Flink medger att skolan borde haft bättre koll på innehållet i tidningen. Han säger till SVT Jönköpingsnytt att han beklagar att elever känt sig kränkta av det som har publicerats.

– Nu bör skolan starta ett ordentligt värdegrundsarbete för att något liknande inte ska ske framöver, säger Mattias Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandaltidning på skola

Mer i ämnet