Riksteatern har då och då operauppsättningar på Smot och Kulturhuset Spira i Jönköping.

Stort operaintresse bland Jönköpingsborna

Uppdaterad
Publicerad

Ett sug efter opera märks i Jönköping, enligt Smålands Musik och Teater (Smot).

Varje år försöker Kulturhuset Spira i Jönköping stilla publikens operahunger och till varje uppsättning strömmar det folk till salongerna.

– Publiken är väldigt intresserad av opera. Jag vet att många i dag åker till Göteborgs operahus eftersom att det inte finns ett lika stort utbud här, säger Helle Solberg, konstnärlig chef för musik på Smot.

Fast operascen i Småland

Opera i Ljungby

På Ljungby kommun utreder man just nu möjligheterna för en fast operascen i Ljungby. Det skulle i så fall bli Smålands första och enda fasta scen avsedd just för operakonst.

– Det vore fantastiskt om det skulle bli en operascen i Ljungby. Men frågan är om det finns ett tillräckligt stort publikintresse på vintrarna. På somrarna brukar opera vara väldigt populärt på mindre orter, men det kanske för att de har fler besökare då, säger Helle Solberg. 

Kostsamma uppsättningar

Enligt henne skulle de på Smot och Kulturhuset Spira ganska snabbt kunna få till en fast scen för opera. Men då måste det till pengar.

– Det är väldigt kostsamt att producera operauppsättningar. Det är mycket med kostym, dekor och scenografi som kostar. Men vi har fantastiska lokaler att erbjuda och jag vet att publiken skulle uppskatta det, säger Helle Solberg.

Finns inga pengar

Men på Region Jönköpings län, vilka står som Smots huvudman, menar man att det i dagsläget inte finns några sådana pengar att tillgå.

– Om de på Smot vill ha en egen fast operascen så får de omprioritera i sin budget, för det finns inga medel från vår sida för det. Om något kostar mer måste annat kosta mindre och vi jobbar för att brädda kulturen. I Ljungby handlar det än så länge om en utredning. En scen kanske blir sanning om 15 år och det ser inte vi som ett hot utan snarare tvärtom, säger regionråd Malin Wengholm (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fast operascen i Småland

Mer i ämnet