”Vi är djupt ångerfulla”

Uppdaterad
Publicerad

De elever som har gett ut den kritiserade tidningen Spexbladet säger att de gått för långt och ber nu om ursäkt för innehållet.

När SVT Jönköpingsnytt träffar de elever som har skrivit i tidningen säger de att avsikten var att göra en rolig tidning. Men istället har både elever och lärare reagerat mot vad de upplever som kränkande material där personer hängs ut.

– Vi är inga mobbare, säger en av eleverna som skrivit i tidningen.

Skandaltidning på skola

Gick för långt

Det är fyra personer som skrivit i tidningen och SVT möter tre av dem på Finnvedens gymnasium i Värnamo. De säger att de trodde att det mesta de skrev var okej och att de hade frågat flera av eleverna som det skrevs om i tidningen. Men i efterhand medger de att de gått för långt i vissa avseenden.

– Vi har gått runt och sagt förlåt.

De berättar att tidningen är en 30-årig tradition, och att de såg det som en rolig utmaning. En av skribenterna säger att det mestadels varit positiva reaktioner, och att det framförallt är en elev som hört av sig till dem för att den personen känt sig kränkt. Men samtidigt berättar de själva att de upplever uppståndelsen kring tidningen som mycket jobbig.

– Jag är rädd att gå runt i skolan nu, säger en av dem.

Men den 30-åriga traditionen att ge ut tidningen en gång per år på Finnvedens gymnasium kan nu vara över. Skolområdeschefen säger till SVT Jönköpingsnytt att skolan nu överväger att sluta med tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandaltidning på skola

Mer i ämnet