Extra kärvt för forskning om skola och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Forskning om utbildning och äldreomsorg vid Mälardalens högskola är två områden där det är extra svårt att få forskningsanslag. Därför börjar forskare hitta nya sätt att jobba, något som bland annat lett till samarbeten med kommunala skolor i till exempel Katrineholm.

Både utbildningsvetenskap och forskning om hälsa och välfärd är två av MDH:s sex olika forskningsinriktningar. Men det är generellt sett svårare att får forskningsanslag för den typen av forskning än för teknik och IT.

Mälardalens högskola utgör inget undantag eftersom högskolans största exerna forskningsfinansiär KK-stiftelsen bara betalar för forskning som sker i samarbete med näringslivet. KK-stiftelsen stöttar forskning vid de nya högskolorna, men kräver att forskningen ska kunna stärka Sveriges konkurrenskraft och då hamnar mycket av forskningen om välfärden i kläm.

Forskning på MDH

– Vi saknar verkligen en statlig finansiär, som KK-stiftelsen, men som bara går in och finansierar forskning i offentlig sektor. Det är där vi har våra stora samhällsutmaningar, säger MDH:s rektor Karin Röding.

MDH har dock ett unikt avtal med Västerås stad, Eskilstuna kommun och landstingen i Sörmland och Västmanland som kallas Samhällskontraktet. Fokus handlar om forskning som rör skola, omsorg, hållbar stadsutveckling och framtidens arbetskraft i regionen. Men Samhällskontraktets anslag till forskningen är bara en bråkdel av högskolans totala forskningsbudget.

Nya sätt att jobba för forskare

Lektorn och språkforskaren Karin Sheikhi vid MDH, har svenska som andraspråk som specialitet. Det senaste året har hon kunnat arbeta deltid med forskning genom ett mindre anslag från Skolverket. Hon har regelbundet träffat personal vid Tallåsskolan i Katrineholm för att berätta om den senaste forskningen om svenskundervisning och skolintroduktion för nyanlända elever.

– Jag har fått bra inblick i organisationen och de aktuella frågorna som finns ute i skolorna och jag tror att personalen har uppskattat att få sitta ner tillsammans och tala om de här sakerna, säger Karin Sheikhi.

Resultatet har varit så positivt att hon ska fortsätta att samarbeta med skolor i Katrineholms kommun. Tallåsskolans rektor Magdalena Norin säger att utbytet med MDH har varit mycket uppskattat.

– Vi gör mycket bra saker i skolan, men vi vet inte alltid att vi gör det. Forskningen kan hjälpa oss att förstå att vi gör mycket bra i skolan och också varför vi gör det. Det känns som om dörren till MDH är vidöppen, att det är lätt att få kontakt med forskarvärlden, säger Magdalena Norin.

”Inte för vår egen skull vi finns”

Forskaren Karin Sheikhi tror att kortare forskningsutbyten med andra kommuner, myndigheter och institut kommer att bli vanligare inom hennes fält framöver:

– Det är svårt att få långsiktighet i sin forskning. Framför allt för att jag inte har tid för forskning i min ordinarie tjänst, men då och då dyker det upp medel från externa finansiärer som i det här fallet, säger Karin Sheikhi och fortsätter:

– Den här typen av samarbeten direkt med skolor är ett bra sätt för samhället att ta del av forskningen direkt. På MDH har vi alltid velat samverka mer med det omgivande samhället. Det är ju det som vi finns till för, vi finns ju inte för vår egen skull, säger Karin Sheikhi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning på MDH

Mer i ämnet