Hundratals människor trotsar kylan i samband med invigningen av konstverket på Solbacka. Foto: Pontus Kinnander/SVT

Här invigs jätteflaggan med sång och dans

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetet mellan en syrisk och en svensk konstnär samt flera flyktingar vid asylboendet Solbacka är nu färdigt. Konstverket, en jättelik svensk flagga, invigs dagen innan nyårsafton.

Flaggan har byggts upp på en stor gräsyta vid den tidigare internatskolan Solbacka utanför Stjärnhov, som just nu används som asylboende.

”Dags att ge något tillbaka”

Initiativtagaren Imad Alshatti, från Syrien, har varit i Sverige i fem månader och vill med konstverket dels försöka ena de olika nationaliteter som finns på Solbacka, dels tacka Sverige för mottagandet.

– Förutom att säga tack vill jag visa för andra asylsökande att efter ni har tagit några dagar och vilat ut så är det dags att ta i med händerna och ge något tillbaka, säger Imad Alshatti.

Sjöng tillsammans

Flera hundra personer, både människor boende på Solberga och andra platser, var med när flaggan invigdes. Det bjöds på glögg och efter att  både Imad och flera andra hållt tal sjöng alla den svenska nationalsången tillsammans till pianotoner.

Därefter utbröt en stor ringdans. Två av de som deltog var Tobias Strollo och Åsa Anderberg Strollo.

– Det var underbart att dansa i en snödriva med massa glada människor. Fantastiskt, säger Tobias Strollo.

– Vi är själva nyinflyttade i kommunen, och det är jättekul att det kommer fler, säger Åsa Anderberg Strollo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.