SVT granskar äldrevården. Foto: SVT

Bertil nekas plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Mariefredsbon Bertil Karlsson är 84 år och lider av Alzheimers sjukdom. Trots demenssjukdomen bor han fortfarande hemma. Bertil får hjälp av hemtjänsten men har ansökt om en plats på ett äldreboende. Kommunen avslog hans ansökan.

Sedan 2000 har det försvunnit närmare tusen platser på äldreboenden i Sörmland. Många blir idag nekade plats på äldreboenden och blir tvungna att strida för sin sak. Bertil Karlsson från Strängnäs är en av dem.

– Jag vill gärna komma till ett äldreboende där jag träffar andra människor. Här känner jag mig isolerad, säger Bertil Karlsson.

#hemtillvarjepris

– Förra veckan hittade hemtjänsten honom på golvet. Han hade ingen aning om hur länge han legat där. Det känns otryggt, säger hans dotter Kerstin Karlsson.

Har överklagat beslutet

Men Strängnäs kommun anser att hans behov av stöd och hjälp kan tillgodoses i hemmet, och att han kan få mer hjälp av hemtjänsten om han ansöker om det. Bertil har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. 

Enligt professor Mats Thorslund vid Karolinska Institutet har ribban för att få en plats på ett äldreboende höjts kraftigt. Trots att behovet ska styra och trots att det ska vara likvärdigt i hela landet, gör kommunerna helt olika bedömningar.

”Finns ingen valfrihet”

– Så i någon mening finns ingen valfrihet att få flytta in på ett särskilt boende när man själv tycker, även om det är givet att man är ordentligt sjuk, säger Mats Thorslund.

– Det särskilda boendet har ju minskat drastiskt. Totalt har vi tagit bort en fjärdedel av alla platserna i riket under de senaste femton åren, trots att antalet äldre ökat.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet