Dalarnas räddningstjänster övade

Uppdaterad
Publicerad

Scenariot var att piloten på ett passagerplan på väg in till Mora Siljans flygplats ropade ”mayday” och sedan försvann planet från radarn.

I ett sådant läge har den lokala räddningschefen möjlighet att aktivera en stab där han får hjälp av brandbefäl från andra kommuner.

– I och med att den här typen av olyckor händer ganska sällan så är det viktigt att vi övar minst en gång per året så att vi är förberedda för om det skulle inträffa något större, som i det här fallet flyghaveri, skogsbränder och andra typer av olyckor som kräver en väldigt stor förmåga till ledning, säger övningsledare Johan Szymanski.

Hur har det gått hittills?

– Än så länge har det gått bra, vi har precis hittat flygplanet. Det är en polispatrull som har rapporterat det och staben har varit i full gång hela förmiddagen.

– De har sett till att resurser är på väg, samordnat med JRCC och helikoptrar och så vidare. Så jag tycker dom har skött sig väldigt bra, avslutar Johan Szymanski.

JRCC (Joint Rescue Co-ordination Center) är den internationella beteckningen på sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.