Roy Andersson flyttar in på konstcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Vad roligt att ni har det bra. Så heter utsällningen som just nu visas på Gävle konstcentrum om Roy Anderssons filmskapande och konstnärliga process. Den första någonsin i Sverige om den prisade regissören.

Nu har Roy Andersson hamnat i konstvärlden och utställningen här på Gävle konstcentrum fokuserar främst på material från hans filmtrilogi som avslutades med den prisbelönta ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

– Det är klart att det hedrande att hamna i en konsthall, men det var verkligen inget jag hade räknat med, säger Roy Andersson. Den här utställningen visar material från tillkomsten av min triologi. Bakommaterial, stillbilder, rekvisita och anteckningar bland annat. Det har blivit lite mer uppmärksammat sen jag fick guldlejonet i Venedig för ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” så det har varit fler konshallar som velt visa mig.

Anledningen att det blev just Gävle är väldigt enkel. För Roy Anderssons mångåriga samarbetspartner Kalle Boman som ligger bakom produktionsbolaget Hinden har flyttat till Norrsundet strax norr om Gävle.

– Vi hade en utsällning här med Marielouise Ekman som vi fick via Hinden och som också jobbat med Roy Andersson, säger Gävle konstcentrums chef Anna Livion Ingvarsson. Så det är den vägen vi fått hit den här unika utställningen.

”Vad roligt att ni har det bra” visas på Gävle konstcentrum till den 17 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.