Foto: Arkiv/SVT

Så kan vi hjälpa romerna på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska situationen med tiggande romer på gatorna lösas? Ja, det var temat för en konferens som hölls i Gävle i dag. Och enligt inbjudna gäster från Bulgarien och Rumänien är det på Balkan, inte i Sveirge, man måste lösa problemen.

Politiker, tjänstemän och talare från Bulgarien och Rumänien träffades i dag i Kyrkans hus i Gävle för att diskutera EU-migranterna i Gävle och Sverige som tigger på gatorna. För behovet av information och kunskap kring den situation vi se på gatorna i dag är stort.

Och enligt inbjudna gäster finns inte lösningen på romernas problem i Sverige, utan i hemländerna. Men däremot efterfrågas den svenska hjälpen för att få romerna att organisera sig och stå på egna ben i hemlandet.

Flera regionala konferenser har under februari anordnats tillsammans med Biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta, Barnrättsorganisationen Erikshjälpen och studieförbundet Bilda med syftet med konferensen att just utbyta information och erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.