Fortum vill uppgradera tre av fem befintliga turbiner

Fortum uppgraderar kraftverk

Uppdaterad
Publicerad

För knappt två år sedan nekades Fortum att bygga ett nytt kraftverk i Untra längs nedre Dalälven, ansökan gällde då i princip ett nytt kraftverk som delvis skulle ersätta det befintliga från 1918. Ärendet behandlades då av Mark- och Miljööverdomstolen som sa nej till ansökan eftersom det skyddade naturområdet Båtforsen skulle ta skada.

Nu kommer Fortum söka nytt tillstånd enligt miljöbalken för att förnya och förbättra det befintliga kraftverket, detta enligt kommunikationschefen Jens Bjöörn, på Fortum kraftproduktion AB. 

– Förra gången ville vi bygga en ny inloppskanal och en ny turbin vid sidan om det gamla kraftverket, men nu vill vi förbättra och förnya det som är, säger Jens Bjöörn.

Fortum har redan ansökt om bygglov till en inglasning av intagskanalen, där vatttnet tas in till turbinerna, hos Tierps kommun. Nu planeras också en tillståndsansökan av ombyggnaden till Mark- och Miljödomstolen.

Fortum vill enligt Jens Bjöörn, ersätta tre av fem befintliga turbinerna med nya turbiner som är fiskvänligare, som alltså släpper igenom fiskarna levande i större utsträckning än de gamla. Det är viktigt för den biologiska mångfalden i Dalälven. Även dammsäkerheten ska förbättras, och befintliga vallar ska stärkas. Den gamla timmerrännan vill Fortum göra till en så kallad biokanal för bättre biologisk mångfald.

Den 17 mars kommer Fortum att hålla ett samrådsmöte i Untra kraftverk för allmänheten om den planerade ombyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.