Nyköping satsar stort på ekologisk skolmat

Uppdaterad
Publicerad

Nyköping blir nu en av de kommuner i Sörmland som satsar hårdast på ekologisk mat i sina skolor. En segsliten rättstvist har nått sitt slut och i framtiden kommer hälften att alla råvaror vara ekologiska.

Nyköping blir nu en av de kommuner i Sörmland som satsar hårdast på ekologisk mat i sina skolor. En segsliten rättstvist har nått sitt slut och i framtiden kommer hälften att alla råvaror vara ekologiska.

I dag är drygt 20 procent av maten i Nyköpings skolor ekologisk. Kommunen har länge velat ha mer ekologiskt, men en lång upphandlingsprocess med överklaganden har satt stopp för det.

Sodexo vann upphandlingen

När det nu står klart att ett av de konkurrerande företagen, Sodexo, till sist har vunnit upphandlingen kan kommunens krav på bättre och mer ekologisk mat börja förverkligas.

– Vi gav ju tilldelningsbeslut redan för ett och ett halvt år sedan och har velat att det här ska bli klart så fort som möjligt. Så det känns väldigt skönt att den här domen äntligen har vunnit laga kraft, säger Jonas Hultberg (MP) som är ordförande i kommunfullmäktige och som har arbetat med frågan i flera år.

”Det är lite dyrare”

Sodexo lagar redan maten i flera av Nyköpings skolor, men också konkurrenten ISS. Nu kommer Sodexo att ta över alla skolor och då, troligtvis från och med årsskiftet, kommer också de nya strängare kraven att börja gälla.

Det handlar om mindre halv- och helfabrikat, mindre onödiga tillsatser och hårdare krav på djurskydd. Och 50 procent av råvarorna ska vara ekologiska.

– Jag tycker att det är rätt viktigt, även om det är lite dyrare, säger Ronja Mårtensson som går i årskurs sju.

För personalen på Sodexo är beskedet välkommet.

– Det känns skönt att det är klart så att vi vet att vi får vara kvar, säger Nina Simensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.