Foto: svt

Omtvistat nytt krisavtal

Uppdaterad
Publicerad

Kortare arbetstid och sänkt lön för de anställda på SSAB i Oxelösund. Det är vad företagsledningen nu diskuterar för att undvika varsel i lågkonjunkturen.

Fackförbundet IF Metall är kritiskt till förslaget.

– Företagets förslag är en  individuell lösning, och det kan vi som klubb inte ställa oss bakom. Vi är för att teckna kollektiva avtal, säger Emil Carlsson, ordförande i IF Metall-klubben på SSAB i Oxelösund.

SSAB varsel i Oxelösund

SSAB diskuterar nu ett krisavtal som innebär individuella avtal om kortare arbetstid och sänkt lön.  De som ingår avtalet ska få 90 procent av lönen, och arbetstiden kortas till 80.

I dag fredag, informerades facket, på ett telefonmöte med ledningen.

Från IF Metalls förbundskontor i Stockholm blir det blankt nej till krisavtal. Det är ingen kris liknande den 2008/2009 då IF Metall efter tunga påtryckningar från de lokala avdelningarna till sist tvingades skriva på ett centralt krisavtal som medgav sänkt lön och arbetstid.

– Det var en extrem situation då. Det är väldigt illa nu, men inte i närheten av den situationen då. När vi hade finanskrisen försvann 8 000-10 000 jobb varje månad, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

SSAB är långt ifrån ensamt om förslaget med krisavtal, vittnar både fack och arbetsgivare. Magnus Hall, vd på skogskoncernen Holmen anser att läget på sina håll är så kärvt att det kan behövas krisavtal.

– Under galgen måste man försöka hitta lösningar. Och i samband med avtalsförhandlingarna är det väl klokt att man försöker sätta upp regler för hur sådant här skulle kunna fungera. För våra anställda är det här också en säkerhetsventil om man kan behålla fler anställda i stället för att tvingas varsla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB varsel i Oxelösund

Mer i ämnet