Foto: Arkivbild/SVT

Viktig dom om skakvåld mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli svårare att döma någon för skakvåld mot barn. Högsta domstolen friade i dag en man som dömts i två instanser för skakvåld mot sin son. Den principiellt viktiga domen kan komma att påverka målet där en man från Sörmland just nu står inför rätta för att ha misshandlat sina tvillingsöner.

– Jag hoppas det. Jag kommer naturligtvis att argumentera utifrån det och jag tycker att det finns väldigt många likheter mellan HD:s dom och det där jag själv nu är försvarare, säger Inga-Lill Staffansson, försvarsadvokat för den man från Sörmland som nu står inför rätta i Svea hovrätt, till Östnytt.

Ökar det här din klients chanser att bli friad?

– Ja, det är positivt för hans del, definitivt, säger Inga-Lill Staffansson.

Svårtolkade skador

Mannen från Sörmland dömdes i tingsrätten för att ha misshandlat sina tvillingsöner. I morgon avslutas hovrättsförhandlingarna i det målet.

Kärnfrågan i den här typen av fall är hur rättsläkarna ska tolka skadade barns symptom. Sedan flera decennier har det funnits stor konsensus om att en kombination av tre olika symptom är tecken på skakningsvåld mot små barn.

Men på senare år har teorierna ifrågasatts. Barnens skador kan lika gärna har orsakats av bland annat benskörhet.

Ändrade uppfattning

Anders Eriksson, en av Sveriges tyngsta experter på området, och som länge varit övertygad enligt den ”gamla” skolan, ändrade uppfattning i sitt vittnesmål till Högsta domstolen.

– Läget i dag är att vi får nog säga att vi vet inte säkert det vetenskapliga stödet för att de här tre symptomen har uppkommit enbart genom skakvåld, säger Anders Eriksson till SVT.

Ska prövas grundligt

Diagnosen ska nu prövas grundligt av Statens beredning för medicinsk utvärdering, något som välkomnas av rättschefen på Åklagarmyndigheten.

– Det tror jag är jätteviktigt, för som läget är nu så är diagnosen som ensam grund för åtal och dom underkänd. Men det finns ju ett intresse naturligtvis att kunna lagföra människor som misshandlar barn. Så det finns alla skäl i världen att få den här diagnosen prövad i botten, säger Lars Werkström, rättschef Åklagarmyndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.