Noll sökande till sjuksköterskejobb

Uppdaterad
Publicerad

Till ett 20-tal sjukskötersketjänster inom Region Skåne finns just nu inte en enda sökande. Sjukhuschefen tycker att sköterskorna har för höga förväntningar.

 – Högskolan förbereder inte eleverna på den praktiska verkligheten, säger Pelle Jonsson, tf sjukhuschef för Skånes universitetssjukhus.

Region Skåne rekryterar just nu ett stort antal sjuksköterskor. Till en del tjänster söker många, medan andra inte lockar en enda sökande. Några exempel:

Psykiatrin i Kristianstad letar efter sju sjuksköterskor, kirurgin i Helsingborg behöver fyra, akuten i Ystad söker två – men ingen av annonserna har hitills lockat någon sökande.

Högre ingångslön och utbildning krävs

En ingångslön på 25 000 kr skulle förändra läget, säger Mats Runsten, vårdförbundets ordförande i Skåne till Sydnytt. Men sjukhuschefen Pelle Jonsson tillbakavisar kravet.

– Det är inte lönen som viktig. Det är arbetsuppgifterna. Den praktiska verkligheten som väntar sköterskorna på sjukhusen.

Det skulle behövas en introduktionsutbildning för nya sköterskor, anser Pelle Jonsson.

– Då att de kan flyga tidigare än idag. Det kan handla om allt från att sätta nålar till att sköta vissa administrativa rutiner.

Men det är inte alls säkert att en introduktionskurs lockar fler att söka jobb inom regionen. Arbetsmarknaden för sjuksköterskor växer.

Jobb i Norge

Istället för att söka sig till sjukhusen väljer många att arbeta inom kommunerna som ofta betalar bättre, eller i Norge, eller hos privata vårdbolag.

– Det är den stora utmaningen för oss, konstaterar Pelle Jonsson. Vi har en åldrande befolkning och vårdbehoven växer. Vem ska göra jobbet?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.