Foto: TT

Nytt medlarbud överlämnat i tågkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Medlarna i tågkonflikten har överlämnat ett bud som Seko och Almega nu ska ta ställning till.

– Vi har en planering som innebär att vi tänker lägga en hemställan klockan 16 och begära att parterna svarar klockan 19, säger medlaren Leif Ohlsson.

I går varslade tågfacket Seko om att utvidga sin strejk till att omfatta godsterminaler i Göteborgsområdet. Sedan tidigare finns ett strejkvarsel mot pendeltågstrafiken i Stockholm, som träder i kraft på midsommarafton om ingen lösning nåtts innan dess.

Tågstrejk i Sydsverige

Den 2 juni bröt strejkens första etapp ut då Sekos medlemmar vid Öresundstågen togs ut i strejk. Oenigheten gäller främst regler för arbetstid och anställningsformer.

Om inte parterna kommer överens riskerar de lagda konfliktvarslen att drabba hundratusentals resenärer och dessutom få omfattande ekonomiska konsekvenser. I Skåne, Halland och Blekinge står Öresundstågen still sedan konflikten först bröt ut. Normalt reser drygt 75 000 människor dagligen med Öresundståg. De resenärerna är nu hänvisade till lokaltåg och bussar, men i delar av Halland och Blekinge saknas alternativ.

Kaos i Stockholm

I Stockholm hotar smärre kaos. Enligt SL som ansvarar för kollektivtrafiken har man normalt omkring 300 000 påstigningar på pendeltågen. Sommartid går siffran ner till 180 000.

– Men nästa vecka är en mellanvecka. Det är fortfarande många som jobbar och som tar semester först i juli, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Ersättningsbussar kommer inte att sättas in eftersom det skulle ”skulle vara att gripa in i konflikten”, skriver SL på sin hemsida.

Skulle konfliktvarsel mot Göteborgs hamn bryta ut får det stora ekonomiska konsekvenser. Hamnen i Göteborg är Sveriges överlägset största. Nästan 30 procent av Sveriges utrikeshandel passerar. Stora välkända företag som Volvo, Ikea och H&M har transporter via Göteborg.

En mycket stor del av godset går till och från Göteborgs hamn på tåg. Cecilia Carlsson, kommunikationschef på Göteborgs Hamn säger att 70 godståg per dygn trafikerar hamnbanan och riskerar därmed att drabbas av konflikten.

– En strejk där får stora konsekvenser för svenskt näringsliv, säger Cecilia Carlsson.

Fakta: sympatistrejker

Följande fackförbund har varslat om sympatiåtgärder:

 * Elektrikerförbundet blockerar från den 23 juni allt arbete inom installationsavtalets tillämpningsområde på Tanum Shoppingcenter i Tanumshede.

 * Hotell- och restaurangfacket stoppar den 25 juni all tågcatering från LSG Skychef.

 * Fastighetsanställdas förbund tar den 25 juni ut ISS städare på Billerud Korsnäs i strejk.

* GS blockerar från den 26 juni Strålfors Sveriges arbete med Skånetrafikens biljettsystem och produktionen av SJ:s biljetter.

* IF Metall-medlemmar i verkstaden hos Strömma Turism & Sjöfart lägger ned arbetet den 26 juni.

* Byggnads tar ut cirka 100 medlemmar i strejk från den 1 juli om inte Seko och Almega kommer överens.

* Handels låter 200 anställda vid fryshusföretaget Bring Frigos arbetsplatser i Helsingborg, Jordbro och Johanneshov i Stockholm strejka från den 1 juli.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet