En klass från Borgarskolan i Malmö höll på att missa Lübeckresan i morse Foto: Jane Andersson

Skånetrafiken tvingas ersätta strejkdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken är tvungna att betala resegarantier til de som drabbas av tågstrejken, menar Konsumentverket.

Enligt Skånetrafikens regler gäller inte företagets resegaranti vid arbetsmarknadskonflikter liksom vid en rad andra omständigheter som tågoperatören inte råder över.

Men en timslång eller ännu längre försening ger ändå rätt till ersättning enligt EU:s så kallade tågförordning.

Tågstrejk i Sydsverige

¬ Det finns domstolsutslag om rätt till ersättning även vid extraordinära händelser, säger Christine Holst, jurist på Konsumentverket i Karlstad.

I korthet gäller dessa regler:

 * Om tågresan blir försenad mellan en och två timmar har man rätt att få tillbaka minst 25 procent av biljettpriset.

 * Om resen försenas mer än två timmar har man rätt att få tillbaka minst 50 procent av biljettpriset.

 * Har man periodkort och är med om upprepade förseningar eller inställda tåg har man rätt till ersättning enligt tågföretagets egna bestämmelser.

 * Om man väljer att inte genomföra resan har man rätt att få tillbaka hela biljettpriset. Om man har gjort ett tågbyte och nästa tåg försenas med mer än en timme har man rätt att avbryta resan och får fritt resa tillbaka till utgångspunkten.

 * Om förseningen varar mer än en timme har man också rätt till hjälp av tågföretaget, exempelvis med mat och dryck i proportion till förseningen, gratis transport och boende om man är tvungen att övernatta på grund av förseningen eller hjälp med att komma fram till resmålet på annat, likvärdigt sätt.

Skånetrafikens informationschef Ulrika Mebius bekräftar att företaget måste följa EU-direktivet även om tågen står stilla på grund av strejk.

TT: Det kan alltså vara värt att begära ersättning enligt direktivet om man blir försenad med mer än en timme?

– Ja, då är vi tvungna att betala även om reglerna på många vis är rätt luddiga.

En försening gäller den resa som står angiven på tågbiljetten. Om biljetten enbart gäller en etapp av resan blir det svårt att få ut förseningsersättning för hela resan.

Tågföretagen ersätter inte heller missade flygresor, fartygsavgångar, konserter eller andra begivenheter på grund av förseningar.

– Men det jobbar vi med, säger Konsumentverkets Christine Holst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet