Tågstrejken i Sydsverige riskerar att bli långvarig. Foto: TT

Tågstrejken hotar bli långvarig

Uppdaterad
Publicerad

Tågstrejken i Sydsverige gick i dag in på sitt andra dygn och hotar enligt Svenskt Näringsliv att bli långvarig.

I morse fanns inga uppgifter om nya kontakter mellan parterna och inte heller om något beslut om utvidgad konflikt.

–Situationen är som den var i går, säger Erik Sandberg, kommunikatör hos Seko.

Över 75 000 resenärer påverkas varje dag – trots detta förflöt gårdagen överraskande lugnt med få desperata tågpassagerare. Men konflikten kan utvidgas och hotar

– Det finns inga signaler om vare sig det ena eller det andra, säger Sandberg.

Tågstrejk i Sydsverige

Inte heller medlarna i konflikten, Leif Ohlsson och Göran Ekström, säger sig se någon tillstymmelse till öppning eller början till genombrott. De är själva dock inte helt passiva.

– Vi har kontinuerlig kontakt med parterna och talar med dem. Men det är också det hela, säger Ohlsson.

Men vad talar ni om? Lägger ni fram några trevare eller så?

– Det varken kan eller vill jag svara på.

Konflikten om arbetsvillkoren

Strejken riktar sig mot den svenska Öresundstågtrafiken och tågoperatören Veolia. Den gäller lokförarnas och tågvärdarnas arbetsvillkor, i synnerhet arbetstider och anställningsförhållanden. LO-facket Seko vill i avtal bland annat begränsa antalet timanställda ombord på tågen, något som arbetsgivarsidan i form av Almega vägrar att gå med på. Ett medlingsbud väntades i söndags men uteblev eftersom den av staten utsedda medlarduon ansåg att parterna stod för långt ifrån varandra.

Mitt i stridens hetta fördubblade Krösatågen med trafik i Småland, Halland och Blekinge sin kapacitet på sträckan Växjö-Hässleholm. Det fick facket att hota med att också ta ut även Krösatågen och Kustpilen – som båda körs av Veolia – i strejk. Ett eventuellt beslut om det fattas dock senare.

Det är inte heller klart när parterna på nytt möts i förhandlingar. Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia, tror dock att förhandlingarna återupptas före veckans slut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet