Det var vargarnas favoritmat

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de totalt 44 vargar som sköts under årets licensjakt var honor och hälften var hanar. Och älg visade sig vara vargarnas favoritmat.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kunde under måndagen lämna de preliminära resultaten på de obduktioner och provtagningar som gjorts på de vargar som sköts under licensjakten.

Merparten av vargarna var knappt ettåriga djur och älg var det vanligaste maginnehållet.

Vargjakten i Örebro län återupptogs den 23 januari sedan det konstaterats att en varg var kraftigt angripen av skabb och därmed ströks från kvoten då den ansågs vara avlivad på grund av djurskyddskäl.

Enligt SVA:s rapport var skabb också den vanligast förekommande sjukdomen på de vargar som fällts.

– De 44 vargar som fälldes under licensjakten 2015 var huvudsakligen unga individer, medan ett färre antal var något äldre och vuxna djur. Skabbangrepp var den mest uppenbara sjukdomen som sågs, med utbredda hudförändringar på ett par djur, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren, SVA, i ett pressmeddelande.

Av de vargar som skjutits i år var merparten skjutna på ett sätt som medförde en snabb död. Tre av dem hade äldre skottskador, uppger SVA. En av vargarna, som sköts i Lindesberg, var dräktig med sex foster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.