Foto: Scanpix

En död och över 30 skadade i trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

33 personer skadades efter en bussolycka på E20 på måndagen. Några timmar senare avled en person och ytterligare en skadades i en ny olycka på samma sträcka.

Det har varit en olycksdabbad måndag på E20 med tre allvarliga olyckor. Den tredje trafikolyckan fick den tragiska följden att en person avled och en skadades efter en kollision mellan en lastbil och två personbilar på E20 mellan Örebro och Arboga vid lunchtid.

Enligt räddningstjänsten hörde olyckan ihop med trafiksituationen runt den stora olycksplatsen som tidigare inträffat på morgonen med långa köer som följd.

Bussolycka E20

Då blev 60 personer inblandade i en trafikolycka mellan två bussar och en tankbil på E20 utanför Örebro. Fyra personer ska vara allvarligt skadade.

Samtliga 60 har transporterats in till USÖ för olika grader av vård.

Niondeklassare på studiebesök

Två klasser från årskurs 9 på Djäkneskolan i Skara var på väg till Stockholm för studiebesök på Riksdagen och museum.

Ingen av dem är bland de allvarligt skadade, men tre elever och en lärare kvar för ytterligare kontroll. De andra är på väg hem med buss till Skara. Ytterligare en buss med elever var på väg upp till Stockholm.

– Eleverna tar det väldigt olika. En del är lugna, andra är skärrade. Nu när de kommer tillbaka till Skara kommer jag, skolsköterskan och kuratorn att ta emot dem, säger Solveig Oscarsson, rektor vid Djäkneskolan.

Personbilar kolliderade

Enligt Kristian Thörn, ambulansöverläkare på USÖ började morgonen med att fick ambulanser rycka ut till E20/E18 i höjd med Glanshammar efter att två personbilar kolliderat på E20 mellan Örebro och Arboga.

När de skulle lämna olycksplatsen kolliderade de båda bussarna vilket ambulansförarna uppmärksammade och stannade kvar.

– Arbetet med att bedöma de skadade hade därför redan börjat när jag kom ut, säger han under en presskonferens. Att bussarna stod kvar på hjulen underlättade arbetet betydligt.

För de som inte behövde ambulanstransport till sjukhuset rekvirerades två bussar och samtliga passagerare togs till sjukhus.

– 33 personer har fått medicinsk omvårdnad, säger ansvarig sjuksköterska Johanna Lindblom. Resten har varit chockade och haft mindre blessyrer.

Förstärkningsläge består efter ny olycka

Vid lunchtid fattades beslut om att gå ner från katastrofberedskap till förstärkningsläge på Universitetssjukhuset i Örebro.

Efter en ny trafikolycka med en lastbil och tre personbilar som inträffat på samma sträcka behåller man förstärkningsläge.

Fakta

Tre olyckor på måndagen

08:01 Två bilar kolliderade på E18/E20 i höjd med Glanshammar vid halv niotiden på måndagsmorgonen.

08:25 En buss med niondeklassare att stannade på grund av den första olyckan och blev då påkörd av en annan turistbuss. Strax därefter fick en tankbil med släp värja undan från olyckan och körde av vägen och in i ett antal träd.

12:10 Kolliderade en lastbil och två personbilar på E20. En person avled och en skadades. Enligt räddningstjänsten hörde olyckan ihop med trafiksituationen efter de tidigare olyckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka E20

Mer i ämnet