Foto: Anders Nord

Nu får hundarna nya hem

Uppdaterad
Publicerad

De tre hunvalparna som i mitten av mars hittades efter E18 kommer snart få var sitt hem. Det är fortfarande oklart hur de hamnade efter europavägen.

– Det kan vara någon som var på väg till Norge och kom på att man behöver ett pass och giltiga papper och då kan det vara enklare att kasta ut valparna en efter en, säger Kristina Gustafsson, som jobbar på den ideella djurskyddsföreningen djurskyddet i Kristinehamn som tar emot hemlösa djur.

Kommer att säljas

Valparna hittades var för sig längs E18 i Karlskoga, Karlstad och Årjäng. Hundarna är omhändertagna med stöd av djurskyddslagen men polisen har inte hittat någon ägare så därför kommer valparna att säljas så fort som länsstyrelsen fattar ett beslut om försäljning.

– Polisen har fått många som har ringt och är intresserade av att ta hand om valparna.  De har också valt ut tre hem som har ett jaktintresse som valparna kommer säljas till, säger Kristina.

Okänt vilken ras

Än så länge vet man inte vilken ras som de tillhör men förmodligen är det tax blandat med någonting annat.

– Vi får se när de har vuxit upp, säger Kristina.

– Tidigare var det katter som omhändertogs men nu har antalet hundar och andra djur som hittas ökat. Vi på djurskyddet ser det här ofta. De lämnar den gamla hunden till oss och går och köper en ny valp och då börjar jag undra vad det är frågan om. Empatin är borta. Man måste vara väldigt noga när man säljer ett djur så de kommer rätt, avslutar Kristina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.