Friande dom upprör RFSL

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen i tingsrätten för försök till våldtäkt för att ”kvinnan var en man” upprör Pell Uno Larsson, ordförande i RFSL Örebro.

Mannen fälls istället till fyra månaders fängelse för misshandel ”eftersom den åtalades avsikt aldrig kunnat leda till ett fullbordat brott”.

-Är det så att man dömer olika för att man har ett speciellt kön? Då tror jag att vi är illa ute, säger Pell Uno Larsson.

Våldtäktsförsök mot transperson

Okunskap i rättsväsendet

Han menar att den stora anledningen till att tingsrätten väljer att ändra domen för att ”kvinnan var man” bygger på att rätten saknar kunskap i frågor som rör homo- bi- och transpersoner.

-Jag tror att en hel del av detta beror på okunskap hos rättsväsendet och dem som har makten i sin hand. Åtminstone borde man se till att alla som har med rättsskipning att göra har en ordentlig utbildning i HBT-frågor. Typ en HBT-certifiering, säger Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsförsök mot transperson

Mer i ämnet