Alexandra Andersson är besviken på arrangören av Thåströmkonserten i Botaniska parken. Foto: Calle Elfström/SVT

Benlös hindrades på konsert

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören av Thåströmkonserten igår kväll får kritik för att hindra handikappade. Alexandra Andersson fick inte ta med sin pall in på konserten, trots att hon saknar både ben och armar.

Efter en sjukdom för nio år sedan tvingades Alexandra Andersson från Uppsala att amputera både armar och ben. Hon rör sig nu naturligt och ganska obehindrat med benproteser men behöver hjälp för att sätta sig och resa sig.

Eftersom att hon inte orkar stå i flera timmar eller klarar att sitta på en filt på marken tog hon med sig en liten hopfällbar pall att sitta på under Thåströmkonserten igår kväll i Botaniska parken. Hon ville sitta tillsammans med sina vänner.

Men i entrén fick hon veta att egna stolar och pallar var förbjudna av säkerhetsskäl och att hon inte fick ta med pallen in trots att hon var tydlig med att hon har dubbla benproteser.

– Jag har inte köpt den här pallen för att jag tycker att den är snygg eller för att jag vill ha den med mig, utan för att jag är tvungen. Det är mitt hjälpmedel. Att neka mig att ta med pallen är som att neka en blind att ta med sin käpp, säger Alexandra Andersson.

”Svårt göra undantag”

Istället erbjöds Alexandra att sitta på handikappläktaren, men med bara en kompis, eller på de sittplatser som fanns längre bak i parken.

– Vi har verkligen försökt hjälpa till så gott vi kan. Det är enormt viktigt för oss att ta hand om våra gäster, men det är väldigt svårt för personalen på plats att göra undantag när det är tusentals människor, säger Jonas Curling, vd på arrangören Welcome Uppsala.

Men Alexandra Andersson har ingen förståelse för att entrépersonalen följde reglerna snarare än att hjälpa en funktionshindrad.

– Jag upplevde att jag fick ingen service. Istället ska man bli arg och ledsen. Det var ju inte bara min kväll som blev förstörd utan alla mina vänner blev ju också förbannade och besvikna på att det ska vara så här.

Borde ha ringt

Efter nån timme fick Alexandra ändå låna en stol från handikappläktaren för att sitta med kompisarna. Arrangören Welcome Uppsala menar att hon borde hört av sig i förväg.

– Vår personal har svarat på telefonsamtal och mejl från personer i liknande situation även på kvällarna under evenemangen. Vi har hjälpt alla som har hört av sig att lösa liknande situationer och fått tackmejl från personer som fått hjälp att få en sittplats. Men om man inte hör av sig innan är det jättesvårt för personalen att hantera det i det tempo som sker, säger Jonas Curling.

Inför konserten med Veronica Maggio förra sommaren tog Alexandra kontakt i förväg. Efter flera samtal kunde hon sedan ta med pallen den gången. Men nu ville hon inte ringa utan tog för givet att hon skulle få ta med pallen.

– Jag tycker inte man som handikappad ska behöva ringa och tjata för att få ta med sig sitt hjälpmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.