Foto: SVT

Kommunchefer låser in sig för att lösa flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de högsta cheferna inom Uppsala kommun låser in sig på Krusenbergs herrgård söder om Uppsala. De har 24 timmar på sig att lösa flyktingmottagandet.

Ett tjugotal chefstjänstemän från kommunens olika förvaltningar kommer klockan 12 idag att låsa in sig tillsammans för att under ett dygn arbeta fram förslag till hur flyktingmottagandet ska lösas.

– Framför allt handlar det om att alla ska ha samma bild av läget. Chefstjänstemännen behöver sitta öga mot öga och titta på de utmaningar som finns och hur vi kan utnyttja de resurser vi har på bästa sätt, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

#flykt

Nyanlända behöver arbete och utbildning

Kommunen måste förbereda för en bra etablering, menar Erik Pelling som konstaterar att de flesta flyktingar som kommer hit kommer att få uppehållstillstånd. Och då måste det finnas såväl bostäder som möjligheter till arbete och utbildning.

– En stor del är ungdomar som kommer att bidra till Sveriges ekonomi under lång tid. De kan ha ett yrke i bagaget, eller ha påbörjat en utbildning. Det gäller att ta vara på de resurserna och se till att de så snabbt och smidigt som möjligt kan lära sig svenska och göra praktik, säger han.

Erik Pelling anser också att det är dags för kommunen att ta på sig ledartröjan och samordna de resurser som finns även genom frivilliga insatser.

Får sova avskilt

– Vi ska samla de erfarenheter vi har från höstens arbete och även se vad vi har för utmaningar framöver, säger vice stadsdirektör Christoffer Nilsson.

Fokus ligger inte, enligt honom, på något specifik fråga.

– Vi hoppas få en samlad bild. Vi behöver samla ihop oss för att se hur vi kan arbeta framåt.

Kommer ni att komma ifrån varandra något då?

– Ja, vi ska få sova i avskilda rum i alla fall.

SE INTERVJU: Christoffer Nilsson är en av de inlåsta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet