Ny Stig-Helmer film kanske på gång

Uppdaterad
Publicerad

Han är aktuell som både utställning och staty, filmkaraktären Stig-Helmer Olsson. Och när vi hälsar på hans skapare Lasse Åberg öppnar han för ytterligare en film.

Efter att ha haft en mindre utställning om karaktären på sitt Åbergs museum i Bålsta förra sommaren bestämde sig filmskaparen och konstnären Lasse Åberg för att göra den permanent. Den var så pass populär.

– Den klart vanligaste frågan från besökarna är också ”Blir det någon mer film?”.

Blir det det då?

– Jag är sugen! Det är klart att det kittlar egot lite extra med all uppmärksamhet kring utställningen. Men det gäller att ha en bra idé om jag ska lägga två eller tre år som en film tar att göra, säger han.

Han avslöjar att han tidigare haft en idé att göra en sällskapsresa på en finlandsfärja men om det är fonden till en eventuell ny film vill han inte avslöja.

Blir staty

Sen karaktären slog i genom 1980 med filmen Sällskapsresan har det hunnit bli ytterligare fem långfilmer om den lite vilsne men snälle Stig-Helmer. Nu blir han också staty i Bålsta, en bronsstaty som invigs den 14 augusti.

Men först är det utställningen som gäller. En utställning som bland annat innehåller kläderna från filmerna, foton från inspelningarna och rekvisita som använts under åren. Och Lasse Åberg funderar på att bygga ut utställningen ytterligare.

– Jag har bett min producent rota i arkiven och se om vi kan hitta lite fler grejer. Jag har lite hemma också som jag ska sätta upp här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.