Socialdemokraterna backar nu i snusluktfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Efter reaktionerna backar nu Socialdemokraterna i frågan gällande snuslukt i landstingets lokaler i Uppsala län. Det Socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg säger till SVT Nyheter Uppsala att förslaget har formulerats och kommit ut på fel sätt – och ska nu ses över.

Sveriges Radio P4 Uppland var först med att rapportera om det förslag på förbud mot snuslukt i landstingets lokaler i Uppsala län. Efter omfattande reaktioner reagerar nu Socialdemokraterna i landstingsstyrelsen och säger sig vilja se över förslaget.

– Det har kommit ut fel. Formuleringarna är inte de bästa i det förslag som ligger. Ambitionerna har varit bra men det kunde arbetats igenom mer, säger landstingsrådet Börje Wennberg (S).

Snusluktsförbud i landstingets lokaler

Arbetet med att se över den befintliga tobakspolicyn kommer fortsätta enligt Börje Wennberg (S), men hur frågan om snus ska tacklas i framtiden kan han inte säga i nuläget.

– Vi har ju förbud mot rökning nu och länge har det stått klart att vi velat bredda, men hur har vi inte vetat tidigare. Det förslag som ligger nu är det tjänstemän som tagit fram och jag kan medge att det kunde gjorts på ett annat sätt. Hur snusen kommer in i framtiden kan jag inte säga nu. Det återstår och se, men klart är att vi inte ska lägga mer fokus eller tid på detta som det är nu, säger Börje Wennberg (S).

Tar energi och tid

Börje Wennberg (S) menar att det intresse som nu väckts på grund av förslaget tar energi från ledningens centrala arbete.

– Detta har fått oproportionerligt stort utrymme. Det tar energi och tid från våra andra uppdrag – som vi är menade att göra. Som till exempel arbeta med patienters säkerhet och vårdfrågor, säger Börje Wennberg (S).

Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska nu Socialdemokraterna se över förslaget.

– Vi ska revidera detta, säger Börje Wennberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snusluktsförbud i landstingets lokaler

Mer i ämnet