Rotskärsskolan i Skutskär. Foto: SVT

Två skolor i Skutskär utrymdes efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Rotskärsskolan och Älvboda friskola i Skutskär utrymdes på måndagen efter att någon publicerat ett hot via sociala medier. Polisen menade att hotet var oseriöst – men skolorna gjorde en annan bedömning.

Runt klockan nio informerade polisen skolorna om att de utsatts för samma hot som universitetet i Lund mottog igår kväll via det sociala mediet Jodel.

– Vi har tagit kontakt med ansvariga vid skolan, men inte rekommenderat någon utrymning, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Varför gör ni den bedömningen?

– Vi gör den efter den analys vi gjort. Vi bedömer inte att hotet är seriöst, men vi informerar samtidigt.

”Svårt att säga att det inte är allvar”

På skolorna tog man dock hoten på så pass stort allvar att man skickade hem eleverna.

– Vi har diskuterat det här, jag, personalen, kommunchefen, skolchefen och kom överens om att skicka hem eleverna i lugn och ro, säger Birgitta Skärberg, rektor på Rotskärsskolan.

Hur ser du på att polisen bedömer det som inte seriöst?

– Vi diskuterade fram och tillbaka hur vi skulle göra. Det är svårt att säga att det inte är allvar. Det känns som att vi måste sätta oss ner och diskutera.

– Det är otrevligt och lite oroligt. Sedan vet man inte om man ska ta det på allvar eller inte, säger Birgitta Skärberg, Rotskärsskolan.

Hur självklart var det att skicka hem alla barn?

– Jo, efter att vi hade haft en dialog – då var det självklart.

Hotet var likadant som det hot som riktades mot Lunds universitet, och som fick universitetet att hålla stängt idag. Undervisningen i Skutskär återupptas troligen i morgon.

Polisen bedömer inte hotet mot skolorna i Skutskär som seriöst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.