Akademiska får kritik efter bristande information

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset får kritik av IVO för att de brusit i informationen till en patients närstående.

Händelsen inträffade under 2012 i samband med att en äldre man i Tierp hade haft kraftigt nedsatt allmäntillstånd och varit förvirrad en tid. När mannen dog visade obduktionen att han hade en odiagnostiserad levercancer. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik i fallet för bristande dokumentation och information till närstående.

Inspektionen för vård och omsorg skriver att det tydligt framgår i lagen att när information om hälsotillstånd och metoder som finns för undersökning, behandling och vård inte kan lämnas till patienten själv, ska närstående få informationen. IVO har i utredningen kommit fram till att läkaren brustit då hen inte informerat mannens anhöriga tillräckligt.  

Däremot kritiserar IVO inte vårdcentalen för att cancern upptäcktes först vid obduktionen, då de menar att de gjorts tillräckliga undersökningar av patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.