Bilarna kan vara för dyra

Uppdaterad
Publicerad

Sex av de tjänstemännens omdiskuterade förmånsbilarna i Torsby kommun kan vara för dyra. Det är kommunens revisorer som nu granskar systemet med förmånsbilar och kräver tydligare regler.

– Vad vi kan se i uppräkningen av de här nio förmånsbilarna ser det ut som om flera av dem är dyrare än vad de borde vara enligt den beräkning som vi i dagsläget tolkar, säger Anitha Syvertsson (M), ordförande för de förtroendevalda revisorerna i Torsby kommun.

– Men det är så diffust uttryckt att vi först måste få ta del av kommunstyrelsens förtydligande, säger hon.

Torsby förmåner

Bilarna leasas av kommunen men beräknas efter nybilspris. Enligt revisorernas underlag är den dyraste av kommuntjänstemännens bilar en Audi A4 Allroad för 425 551 kronor med extrautrustning. Därefter en extrautrustad Volvo XC60 för 422 904 kronor och en Audi Q5 Quattro för 410 643 kronor.

Men kommunens egna riktlinjer säger att ”tjänstebilens pris får maximalt uppgå till 7,5 prisbasbelopp 333 750 kronor....”.

Oklarheter

Det är oklart i formuleringarna om eventuell extrautrustning ska ingå i den summan, det är bland annat därför som revisorerna kräver tydligare regler. Kraven på striktare och begripligare riktlinjer gäller även vilka kommunanställda som har rätt att inneha förmånsbil. Dessutom anser revisorerna att det är oklart vad som gäller för miljökrav och nivåer för koldioxidutsläpp.

– Det här är både en kostnad och en förtroendefråga så det är viktigt att man har klara linjer för hur det ska gå till, säger Anitha Syvertsson.

Revisorerna ska i nästa steg också ta upp frågan om Torsbychefernas löneökning på upp till 8 000 kronor i månaden utöver förmånsbil är förenligt med det beslut som togs i kommunstyrelsen för ett år sedan.

– Vad det gäller det här med att man skulle avstå från löneökningar har ju det kommit upp senare, det är något vi får se på i nästa omgång, säger Anitha Syvertsson.

Ska tas upp i kommunstyrelsen

Frågan ska tas upp kommunstyrelsens möte på måndag. Men ingen i kommunledningen vill idag kommentera revisorernas uppgifter.

HR-chefen Anders Björck hänvisar till kommunalrådet som säger att det inte är okej att kommentera saken innan revisorernas rapport behandlats politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby förmåner

Mer i ämnet