Foto: SVT

Utbyggnaden av vindkraft har avstannat

Uppdaterad
Publicerad

När den första vindparken i Värmland startade sommaren 2010 var det stor invigningsfest där prins Carl Philip klippte band och släppte ut blågula ballonger. Då blåste framtidens varma vind över vindkraften – nu är det stiltje.

Totalt finns runt 2 700 beviljade tillstånd att bygga vindkraftverk i Sverige. Men de låga elpriserna gör att få verkligen bygger.

I Västra Götaland finns i dag 242 outnyttjade tillstånd att bygga vindkraftverk, i Jönköping 64 och i Värmland byggs bara 16 av 139 tilståndsgivna Vindkraftverk. 74 av de värmländska tillstånden innehas av Eolus Vind AB.

motvind för vindkraften

 – Vi kan se att Sverige haft en oerhört snabb utbyggnad av vindkraften från en terrawatt-timme producerad 2006 till 11,5 terrawatt-timmar 2014. Nu ser vi att marknaden bromsar in när elpriserna är låga, säger Johan Hammarqvist som är kommunikationschef på Eolus Vind AB.

Nytt beslut kommer

Orsaken till den negativa prisutvecklingen är att det produceras mer el än vad som efterfrågas. Och det har inte bara gjort att elpriserna fallit utan också att värdet av elcertifikaten sjunkit, alltså de stödåtgärder som ska ge producenter av förnyelsebar el bättre betalt.

– Jag började redan förra hösten, som ny energiminister, att ta tag i frågan. Vi har nu lagt fram ett förslag för riksdagen, det ligger på riksdagens bord för behandling, om att utöka elcertifikaten för att få fram mer förnybar elproduktion på sikt, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Onsdag den 21 oktober ska riksdagen fatta beslut i frågan om elcertifikaten.

Vindkraftverks monteras ner

Lönsamheten i vindkraftsbranschen är nu så låg att svenska vindkraftverk på Öland och i Västra Götaland och Örebro län monteras ner och säljs till länder som Polen och Irland där elpriserna är betydligt högre.

– Det är framför allt mindre vindkraftverk som har plockats ner, säger Bengt Hellman på branschorganisationen Svensk Vindenergi.

– Det är en utmaning för oss, för branschen, för alla elproducenter att möta de avkastningskrav som investerarna har i ett läge när elpriserna är låga, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eoulus Vind AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet