Foto: SVT

Läraren: Läxor behövs i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Läxor – något självklart i skolans värld. Men behövs verkligen läxor? På Tegnérskolan i Säffle får eleverna regelbundet läxor. Läxor som en del väljer att inte göra, medan andra tycker det är bra.

Stefan Bäcklund är lärare i SO på Tegnérskolan i Säffle. Han ger sina elever läxa ungefär en gång i veckan. Han tycker läxor behövs.

– Ja, vi hinner inte med allt i skolan, och om eleverna till exempel får i läxa att förbereda sig inför en lektion, kan vi här i skolan vara mycket mer effektiva under lektionen, säger han.

Läxdebatten

Läxor är ständigt ett ämne för debatt. Åsikterna går isär om läxor behövs. Eleverna i klass 8 E på Tegnérskolan tycker att det ibland blir för mycket hemarbete, men de flesta gör ändå läxorna.

– Jag försöker göra dem för det mesta, men har jag prov i något annat ämne får det gå före, säger Cajsa Larsson-Björlin.

”Har inte tid”

Viktor Enoksson i samma klass tycker att det ibland blir för mycket läxor, och att en del läxor inte är så bra. De är svåra och det kan ibland vara knepigt att få hjälp.

– Föräldrarna hjälper till ibland, men när de inte kan får jag kolla med någon kompis eller ringa en släkting, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läxdebatten

Mer i ämnet