Nära 400 förlorar jobbet i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Bussar flyttar produktionen till Polen. Totalt berörs 330 tillsvidareanställda och ett 60-tal konsulter av nedläggningen i Säffle.

Orsaken till produktionsflytten beror på en stadigt minskad efterfrågan på nya bussar, samt att priserna pressats på marknaden. Fabriken i Wroclaw Polen har fyra gånger så stor kapacitet som fabriken i Säffle.

– Det här är oerhört tråkigt, säger fackförbundet Unionens företrädare  Pär Wulcan på Volvo Bussar i Säffle.

Nedläggning Volvo i Säffle

Han företräder ett 40-tal anställda som nu riskerar att förlora sina jobb.

– Volvos besked ställer allt på sin spets för Säffles del.  Vi får se hur det hela slutar.

Volvo Bussar menar att åtgärden är en nödvändig åtgärd efter att den europeiska marknaden har minskat under de senaste åren.

– Vi förlorar pengar i Europa eftersom vi har en tuffare situation på marknaden. Efterfrågan har sjunkit de senaste åren, och både fabriken i Säffle och Polen går idag på halvfart. Därför måste vi sänka våra kostnader och vända trenden, säger Helena Lind pressansvarig på Volvo Bussar.

50 jobb kan räddas

Men den del av produktionen som Volvo Bussar kallar eftermarknadsfunktion, som bland annat innebär resevdelstillverkning och kundsupport, kan däremot bli kvar i Säffle.

– Vi hoppas att det kan innebära att cirka 50 jobb blir kvar i Säffle. Men förhandlingarna startar på tisdag i nästa vecka, säger Helena Lind.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning Volvo i Säffle

Mer i ämnet