Akut brist på sjuksköterskor i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Det råder större brist på sjuksköterskor än någonsin på Skaraborgs sjukhus. Där behöver man 165 nya vikarier, men bara 40 har nappat.

Det är tomt på sköterskor i korridorerna på Skaraborgs sjukhus inför sommaren. Sjukhuset sökte 165 vikarier men har bara lyckats tillsätta 40 stycken. Störst är bristen inom psykiatri och akutsjukvård där bara erfaren personal kan arbeta. Något som oroar cheferna.

– Jag är ganska orolig över att det kan få konsekvenser för hur mycket vård vi kan erbjuda i sommar, säger Hans Halén.

Även Vårdförbundet oroas över sköterskebristen.

– Vi är jätteoroade. Vi är oroliga för våra medlemmars hälsa främst. Självklart för patienter också. Men vi undrar hur våra medlemmar ska orka. Det är ju inte så att de kunnat vila sig innan den här sommaren, säger Lene Lorenzen på Vårdförbundet.

Inte första gången

Det är inte första gången Skaraborgs sjukhus har svårt att hitta vikarier. Psykiatrin har färre platser för att det saknas personal och kring nyår hyrdes vikarier från ett baltiskt bemanningsföretag in.

Varför kan ni inte anställa fler sjuksköterskor så det finns en back-up när det är så här år efter år?

– Jag tror att vi kommit ner i en bemanningstäthet som är för låg och att vi borde anställa fler precis som du säger. Jag tror att vi borde vara fler sjuksköterskor och undersköterskor per vårdavdelning för att klara semestrar och ledighet, säger Hans Halén, områdeschef på Skaraborgs sjukhus.

Han ser ingen annan lösning än att nu försöka öka antalet fastanställda i hans område, från drygt 800 till över 1000 sjuksköterskor.

– Jag har uppmanat mina verksamhetschefer att gå ut och rekrytera så mycket fast personal de kan, säger Hans Halén.

När kan de få börja jobba?

– De kan få börja jobba imorgon om de vill. Problemet är att locka hit dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.